Veriaci pokračujú vo svojich aktivitách na podporu R. Bezáka

05.07.2012 Trnava

Trnava 5. júla (TASR) – Ďalšie stretnutie na podporu arcibiskupa Róberta Bezáka sa uskutoční v piatok 6. júla o 19. hodine v Trnave na Námestí sv. Mikuláša. TASR to oznámili organizátori, ktorí iniciovali aj prvé stretnutie na začiatku tohto týždňa. Ľudia, ktorí svojou účasťou na akcii vyjadria nespokojnosť s odvolaním Bezáka z funkcie, sa dozvedia nové informácie o ďalších aktivitách vyplývajúcich z odvolania arcibiskupa. "Privítame, ak účastníci so sebou prinesú kvety," uviedli organizátori.

V pondelok 2. júla sa na námestí pri bazilike a súčasne pred domom, kde býval Bezák, zhromaždilo niekoľko sto ľudí nielen z Trnavy a okolia, ale aj z Bratislavy, Prievidze či Trenčína. Takto vyjadrili svoje poďakovanie arcibiskupovi a zároveň nesúhlas s postupom Vatikánu a s postojom Konferencie biskupov Slovenska, ktorí mlčia o dôvodoch Bezákovho odvolania. K jeho fotografii položili kvety, na plot zavesili transparent s nápisom "Navždy náš arcibiskup!"

Ďalšou formou nespokojnosti veriacich bola dnešná absencia miništrantov na bohoslužbe v bazilike. V nedeľu by sa mal uskutočniť protest pred Katedrálou sv. Jána Krstiteľa. Veriaci, ktorí sa pravidelne zúčastňovali na bohoslužbách celebrovaných odvolaným arcibiskupom, chcú na znak nesúhlasu zostať stáť pred chrámom a nezúčastniť sa na omši.

Arcibiskupa Róberta Bezáka odvolal z úradu trnavského arcibiskupa začiatkom tohto týždňa pápež Benedikt XVI. Svätý Otec odvolal J. E. Mons. Róberta Bezáka, CSsR z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila v dňoch 22. januára až 1. februára 2012. Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup J. E. Mons. Ján Orosch ako apoštolský administrátor "sede vacante". Vatikán mal Bezáka najprv požiadať o odstúpenie, keď tak neurobil, odvolali ho. Svätá stolica ho zároveň požiadala, aby o odvolaní mlčal.
 

Vyberte región